Calzonne z mięsem mielonym

0


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
pieprz1 szczypta
pieczarki200 gramów
cebule3 sztuki
pomidory2 sztuki
sól1 łyżeczka
cukier1 łyżka
mleko200 mililitrów
jajka1 sztuka
mąka400 gramów
masło60 gramów
oliwa3 łyżki
czosnek ząbki 1 sztuka
papryka1 sztuka
koncentrat pomidorowy1 opakowanie
mięso mielone400 gramów
drożdże30 gramów
ser żółty starty 200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.
Krok 2
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.
Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry, cebulę posiekaj, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż.
Krok 4
W rondelku roztop 0.25 łyżeczki masła*, dodaj pieczarki, duś 10 minut. Na pozostałym maśle podsmaż cebulę, dodaj mięso i smaż 10 min, po tym czasie dodaj paprykę, duś kolejne 5-10 min.
Krok 5
Dodaj pieczarki, pomidory, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Na wolnym ogniu smaż do momentu, gdy część płynu odparuje, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj starty ser.
Krok 6
Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na kształt koła. Na połowie każdego ułóż farsz, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl