Calzonne z mięsem mielonym

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 200 gramów
  • cebule - 3 sztuki
  • pomidory - 2 sztuki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 200 mililitrów
  • jajka - 1 sztuka
  • mąka - 400 gramów
  • masło - 60 gramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • papryka - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 1 opakowanie
  • mięso mielone - 400 gramów
  • drożdże - 30 gramów
  • ser żółty starty - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.
  3. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę posiekaj, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż.
  4. W rondelku roztop 0.25 łyżeczki masła*, dodaj pieczarki, duś 10 minut. Na pozostałym maśle podsmaż cebulę, dodaj mięso i smaż 10 min, po tym czasie dodaj paprykę, duś kolejne 5-10 min.
  5. Dodaj pieczarki, pomidory, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Na wolnym ogniu smaż do momentu, gdy część płynu odparuje, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj starty ser.
  6. Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na kształt koła. Na połowie każdego ułóż farsz, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.