Przygotowanie |
Krok 1 |
W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę. |
Krok 2 |
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut. |
Krok 3 |
Pieczarki pokrój w plastry, cebulę posiekaj, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż. |
Krok 4 |
W rondelku roztop 0.25 łyżeczki masła*, dodaj pieczarki, duś 10 minut. Na pozostałym maśle podsmaż cebulę, dodaj mięso i smaż 10 min, po tym czasie dodaj paprykę, duś kolejne 5-10 min. |
Krok 5 |
Dodaj pieczarki, pomidory, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Na wolnym ogniu smaż do momentu, gdy część płynu odparuje, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj starty ser. |
Krok 6 |
Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na kształt koła. Na połowie każdego ułóż farsz, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. |
Krok 7 |
Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.
*Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. |