Calzonne z ogórkami kiszonymi

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 400 gramów
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 200 mililitrów
  • jajka - 1 sztuka
  • mąka - 400 gramów
  • masło - 60 gramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • ogórki kiszone - 4 sztuki
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • drożdże - 30 gramów
  • salami - 8 plastrów
  • mozarella - 2 opakowania
  • sos pomidorowy - 8 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.
  3. Ciasto podziel na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.
  4. Posiekaj drobno cebulę, podsmaż ją na maśle. Pieczarki pokrój w plastry, dodaj do cebuli i duś 5 minut, po tym czasie zdejmij z ognia. Ogórki pokrój w plastry, papryki w kostkę, a mozzarellę w plastry.
  5. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, na połowie ułóż pieczarki z cebulą, po 2 plastry salami i po jednym pokrojonym w plastry ogórku. Dodaj paprykę i mozarellę.
  6. Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.