Cannelloni Bolognese
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron cannelloni - 12 sztuk
  • Naturalnie smaczne Lasagne Knorr - 1 opakowanie
  • mięso mielone mieszane - 500 gramów
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • kolendra - 0.5 łyżeczek
  • papryczka chilli posiekana - 0.5 łyżeczek
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • ser cheddar lub zwykły ser, starty - 4 łyżki
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • kolendra świeża - 1 pęczek
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia. Sos gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku.
  2. Mięso przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj papryczkę chilli, kumin oraz kolendrę. Wlej 250 ml wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Sos gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Abu zagęścić sos, dodaj łyżkę tartej bułki.
  3. Mięsnym sosem nafaszeruj makaronowe rurki. Naczynie żaroodporne posmaruj śmietanowym sosem i ułóż warstwę cannelloni.
  4. Pierwszą warstwę rurek polej sosem śmietanowym, następnie ułóż kolejną warstwę makaronu. Wierzch polej pozostałym białym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa). Gotowe danie udekoruj listkami kolendry.