Cannelloni pod niebieską pierzynką
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka wieprzowa surowa - 35 dekagramów
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • pieczarki - 10 sztuk
  • Śmietana 30% - 100 mililitrów
  • woda - 250 mililitrów
  • ser żółty - 5 plastrów
  • Ser z niebieską pleśnią – gorgonzola - 8 dekagramów
  • sól do smaku - 1 sztuka
  • pieprz - 1 sztuka
  • makaron cannelloni - 15 sztuk
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę i pierś z kurczaka mielimy, a następnie przesmażamy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju.
  2. Pieczarki obieramy, dokładnie płuczemy i siekamy rozdrabniaczem lub bardzo drobno kroimy i dodajemy do przesmażonego mięsa. Lekko solimy, dodajemy szklankę wody i bulionetkę.
  3. Dokładnie mieszamy, wlewamy śmietanę i po 3-4 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Gdy mięso lekko przestygnie, nadziewamy nim rurki makaronu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy pozostałym sosem.
  5. Na makaron układamy małe plasterki żółtego sera oraz sera pleśniowego. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni