Cannelloni pod niebieską pierzynką

1


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
woda250 mililitrów
pierś z kurczaka 1 sztuka
pieprz1 sztuka
pieczarki10 sztuk
ser żółty5 plastrów
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki
Śmietana 30%100 mililitrów
Ser z niebieską pleśnią – gorgonzola8 dekagramów
sól do smaku1 sztuka
makaron cannelloni15 sztuk
szynka wieprzowa surowa35 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Szynkę i pierś z kurczaka mielimy, a następnie przesmażamy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju.
Krok 2
Pieczarki obieramy, dokładnie płuczemy i siekamy rozdrabniaczem lub bardzo drobno kroimy i dodajemy do przesmażonego mięsa. Lekko solimy, dodajemy szklankę wody i bulionetkę.
Krok 3
Dokładnie mieszamy, wlewamy śmietanę i po 3-4 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
Gdy mięso lekko przestygnie, nadziewamy nim rurki makaronu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy pozostałym sosem.
Krok 5
Na makaron układamy małe plasterki żółtego sera oraz sera pleśniowego. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni
Autor: BernadettaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl