Cannelloni serowe ze szpinakiem
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • mleko - 200 mililitrów
  • szpinak świeży - 300 gramów
  • suszone pomidory - 40 gramów
  • cebule szalotki - 2 sztuki
  • ser parmezan tarty (lub inny żółty ser o ostrym smaku) - 150 gramów
  • pomidor świeży (twardy,średniej wielkości) - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 60 mililitrów
  • sól morska - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • bazylia - 0.5 pęczków
  • paluszki grissini - 4 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 30 mililitrów
  • białko z jajka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • gotowy makaron cannelloni - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Makaron cannelloni gotuj przez około 8 minut w osolonym wrzątku tak, aby zmiękł, ale nie rozpadł się. Następnie przestudź makaron w zimnej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodaj posiekane suszone pomidory oraz porwane liście szpinaku.
  2. W misce wymieszaj mleko oraz Fix Spaghetti Carbonara Knorr. Mieszankę wlej do szpinaku, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Powinieneś otrzymać dość gęstą masę. Dodaj połowę tartego parmezanu.
  3. Gdy masa lekko ostygnie, nafaszeruj makaron i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na porcję przeznacz trzy „rurki”, układając je tak, aby przylegały do siebie. Każdą porcję skrop oliwą z oliwek, posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 minut.
  4. Pomidory sparz i obierz z skórki. Każdego pomidora pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop pozostałą oliwą oraz posyp solą morską. Przełóż plasterki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  5. Plasterki pomidora układaj w wachlarz, nakładając jeden na drugi na całej objętości talerza. Tuż przed podaniem wstaw talerz do pieca na kilka minut, aby pomidory były ciepłe. Następnie na środku talerza z pomidorami ułóż porcję cannelloni.
  6. Natkę pietruszki oraz bazylię drobno posiekaj. Białko jajka dokładnie roztrzep z odrobiną wody. Za pomocą pędzla posmaruj powstałą mieszanką paluszki grissini do połowy ich wysokości, a następnie posyp je mieszanką ziół. Tak przygotowane patyczki ułóż na makaronie.