Cannelloni z brokułami i mozzarellą

2


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
por1 sztuka
pieprz1 szczypta
mąka pszenna2 łyżki
sól1 szczypta
gałka muszkatołowa1 szczypta
śmietana 18%3 łyżki
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
mleko2 szklanki
ser żółty250 gramów
pierś z kurczaka podwójna1 sztuka
masło125 gramów
brokuł1 sztuka
oliwa1 łyżka
czosnek ząbki 2 sztuki
mozzarella250 gramów
kukurydza1 opakowanie
makaron cannelloni250 gramów
białe wytrawne wino2 łyżki
pomidory w puszce1 opakowanie
papryka pomarańczowa1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i posiekaj.
Krok 2
Zetrzyj oba rodzaje serów na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę. Oczyszczone pory pokrój w krążki. Umyj i osusz pierś z kurczaka, pokrój ją w drobną kostkę, dopraw. Czosnek zmiażdż.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kurczaka wraz z papryką, dodaj pory i czosnek, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj kukurydzę bez zalewy, brokuły, mozarellę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
Powstałym farszem nadziej cannelloni. Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Krok 5
Przygotuj beszamel: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym polej makaron.
Krok 6
Następnie przygotuj sos pomidorowy: cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smaż kilka minut. Gotowym polej rurki.
Krok 7
Wierzch posyp obficie startym serem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl