Przygotowanie |
Krok 1 |
Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i posiekaj. |
Krok 2 |
Zetrzyj oba rodzaje serów na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę. Oczyszczone pory pokrój w krążki. Umyj i osusz pierś z kurczaka, pokrój ją w drobną kostkę, dopraw. Czosnek zmiażdż. |
Krok 3 |
Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kurczaka wraz z papryką, dodaj pory i czosnek, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj kukurydzę bez zalewy, brokuły, mozarellę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. |
Krok 4 |
Powstałym farszem nadziej cannelloni. Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. |
Krok 5 |
Przygotuj beszamel: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym polej makaron. |
Krok 6 |
Następnie przygotuj sos pomidorowy: cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smaż kilka minut. Gotowym polej rurki. |
Krok 7 |
Wierzch posyp obficie startym serem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut. |