Cannelloni z brokułami i mozzarellą

Składniki:

  • makaron cannelloni - 250 gramów
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 125 gramów
  • białe wytrawne wino - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • brokuł - 1 sztuka
  • mozzarella - 250 gramów
  • pierś z kurczaka podwójna - 1 sztuka
  • papryka pomarańczowa - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • kukurydza - 1 opakowanie
  • pomidory w puszce - 1 opakowanie
  • ser żółty - 250 gramów
  • oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i posiekaj.
  2. Zetrzyj oba rodzaje serów na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę. Oczyszczone pory pokrój w krążki. Umyj i osusz pierś z kurczaka, pokrój ją w drobną kostkę, dopraw. Czosnek zmiażdż.
  3. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kurczaka wraz z papryką, dodaj pory i czosnek, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj kukurydzę bez zalewy, brokuły, mozarellę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Powstałym farszem nadziej cannelloni. Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  5. Przygotuj beszamel: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym polej makaron.
  6. Następnie przygotuj sos pomidorowy: cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smaż kilka minut. Gotowym polej rurki.
  7. Wierzch posyp obficie startym serem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.