Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron cannelloni - 1 opakowanie
  • dynia - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • twarożek wiejski - 200 gramów
  • mleko - 400 mililitrów
  • parmezan tarty - 200 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • orzechy laskowe - 50 gramów
  • szpinak świeży - 250 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • margaryna - 40 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu rozpuść margarynę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.
  2. Dodaj pokruszone (niezbyt drobno) orzechy, szpinak i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmaż minutę, aby szpinak nadal był świeży i zielony.
  3. Przełóż składniki do miski, dodaj twarożek, połowę startego sera oraz żółtka. Wymieszaj farsz, ewentualnie dopraw.
  4. Takim farszem nadziewaj surowy makaron canelloni.
  5. Mleko zagotuj z zawartością opakowania Fix Knorr. Następnie dodaj pozostały ser i wymieszaj, aż powstanie gładki sos.
  6. Wylej niewielką ilość sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż równo rurki makaronu. Zalej pozostałym sosem i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w 180 °C. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut w 220 °C, aby wierzch zrobił się rumiany i chrupiący. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.