Cannelloni z farszem mięsnym

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 0.5 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 3 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 300 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • mięso mielone wieprzowe - 600 gramów
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • mleko - 1 szklanka
  • ser żółty - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • curry - 1 szczypta
  • sok pomidorowy - 1 szklanka
  • oliwki - 5 sztuk
  • cannelloni - 250 gramów
  • różnokolorowa papryka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno cebulę, rozdrobnij czosnek, podsmaż je na łyżce oliwy, dodaj mięso mielone.
  2. Pieczarki pokrój w plastry, a papryki w kostkę i dodaj do mięsa.
  3. Rozpuść kostkę rosołową w połowie szklanki gorącej wody, uzyskanym wywarem podlej mięso na patelni, duś całość 15 minut.
  4. Pod koniec duszenia dopraw całość sola i pieprzem, dodaj przecier pomidorowy. Powstałym farszem napełnij rurki cannelonni.
  5. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Przygotuj sos - na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), dodaj sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i carry.
  6. Powstały sos wlej do żaroodpornego naczynia, ułóż na nim rurki makarony, całość polej sokiem pomidorowym tak, aby makaron pozostał przykryty, posyp żółtym serem
  7. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.