Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami
  • 50 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Naturalnie smaczne Lasagne Knorr - 1 opakowanie
  • suszone pomidory w zalewie - 100 gramów
  • makaron cannelloni - 12 sztuk
  • orzeszki pinii - 2 łyżki
  • mozzarella - 2 sztuki
  • tarta mozzarella - 100 gramów
  • pomidory pelatti z puszki - 2 opakowania
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • szalotka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju ze słoika z suszonych pomidorów, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Mięsny farsz odstaw na bok, aby wystygł. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelni.
  2. Do zimnego już mięsa dodaj orzeszki pinii, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i mozzarellę.
  3. Przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku i zmiksuj.
  4. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnij rurki makaronu i ułóż je ściśle na dnie naczynia żaroodpornego. Polej sosem pomidorowym i kilkoma łyżkami śmietany. Całość oprósz tartą mozzarellą.
  5. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut.