Przygotowanie |
Krok 1 |
W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju ze słoika z suszonych pomidorów, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Dodaj 1 puszkę pomidorów wymieszane z Knorr Zapiefix, wodą i śmietaną. Gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mięsny farsz odstaw na bok, aby wystygł. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelni.
|
Krok 2 |
Do zimnego już mięsa dodaj orzeszki pinii, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i mozzarellę.
|
Krok 3 |
Przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku i zmiksuj.
|
Krok 4 |
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnij rurki makaronu i ułóż je ściśle na dnie naczynia żaroodpornego. Polej sosem pomidorowym i kilkoma łyżkami śmietany. Całość oprósz tartą mozzarellą.
|
Krok 5 |
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. |