Cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami

51


Łatwe


50 min.


8 os.

Składniki
mięso mielone wieprzowo-wołowe500 gramów
Knorr Zapiefix Kurczak z pomidorami1 opakowanie
suszone pomidory w zalewie100 gramów
makaron cannelloni12 sztuk
orzechy piniowe2 łyżki
mozzarella2 sztuki
tarta mozzarella100 gramów
pomidory pelatti z puszki2 opakowania
śmietana 18%100 mililitrów
woda500 mililitrów
szalotka1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju ze słoika z suszonych pomidorów, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Dodaj 1 puszkę pomidorów wymieszane z Knorr Zapiefix, wodą i śmietaną. Gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mięsny farsz odstaw na bok, aby wystygł. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelni.
Krok 2
Do zimnego już mięsa dodaj orzeszki pinii, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i mozzarellę.
Krok 3
Przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku i zmiksuj.
Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Farszem napełnij rurki makaronu i ułóż je ściśle na dnie naczynia żaroodpornego. Polej sosem pomidorowym i kilkoma łyżkami śmietany. Całość oprósz tartą mozzarellą.
Krok 5
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl