Cannelloni z nadzieniem z dorsza

Składniki:

  • bułka tarta - 1 łyżka
  • pomidory - 4 sztuki
  • sól
  • masło - 2 łyżki
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • pieprz biały
  • oliwa
  • koperek - 0.5 pęczków
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • czosnek ząbki - 4 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • starty żółty ser - 100 gramów
  • sos:
  • tarty parmezan - 1 łyżka
  • kremówka - 0.5 szklanek
  • filety z dorsza - 700 gramów
  • cannelloni rurki - 18 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Filety pokrój i zmiel.
  2. Świeże zioła posiekaj i dodaj do masy rybnej razem z bułką tartą i parmezanem, wymieszaj. Przypraw sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
  3. Cannelloni gotuj 3 minuty w dużej ilości osolonej wody.
  4. Nadziewaj masą rybną i układaj w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  5. Obrane pomidory pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
  6. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pomidory i czosnek, duś 2 minuty, dolej śmietanę, dopraw solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotuj 4 minuty.
  7. Gorącym sosem polej cannelloni i posyp serem. Zapiekaj 40 minut w 200 stopniach.