Cannelloni z warzywami

2


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
marchewka1 sztuka
pietruszka1 sztuka
por0.5 sztuk
ryż biały w torebkach 1 opakowanie
mięso mielone, np. wołowo- wieprzowe300 dekagramów
makaron cannelloni1 opakowanie
oliwa z oliwek1 szklanka
ser żółty200 dekagramów
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
papryka słodka1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
1.Rozdrobnione mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, jeśli lubimy to nawet przyprawą do gyrosa, czerwoną papryką słodką, mieszamy wszystkie przyprawy wraz z mięsem.
Krok 2
2.Tak doprawione mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnie, smażymy na oliwie z oliwek, aż się zarumieni.
Krok 3
3.Jeżeli nie posiadamy w lodówce kompozycji warzyw, z pomocą nadchodzi gama mrożonych warzyw na patelnie. Wrzucamy je do rumiejącego się mięsa. W tak zwanym "międzyczasie" gotujemy woreczek białego ryżu.
Krok 4
4.Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku. Dodajemy ryż do mięsa i warzyw, wrzucamy sporą ilość pietruszki - daje świetny aromat, poza tym, żelaza nigdy za wiele.
Krok 5
5. Tak przygotowanym farszem nadziewamy makaron.
Krok 6
6.Makaron z farszem układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy orzechami włoskimi, drobniutko pokrojonymi.
Krok 7
7.Zalewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 15 minut przy 200 stopniach.
Krok 8
Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika, zalewamy dowolnym sosem, w zależności od gustu, ja np. zalewam bolońskim. Posypujemy serem żółtym, jak na zdjęciu i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 20-30 minut.
Krok 9
Podajemy z czym chcemy! SMACZNEGO :)
Autor: justyna.skwarekPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl