Cannelloni z warzywami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuk
  • ryż biały w torebkach - 1 opakowanie
  • mięso mielone, np. wołowo- wieprzowe - 300 dekagramów
  • makaron cannelloni - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 1 szklanka
  • ser żółty - 200 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • papryka słodka - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. 1.Rozdrobnione mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, jeśli lubimy to nawet przyprawą do gyrosa, czerwoną papryką słodką, mieszamy wszystkie przyprawy wraz z mięsem.
  2. 2.Tak doprawione mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnie, smażymy na oliwie z oliwek, aż się zarumieni.
  3. 3.Jeżeli nie posiadamy w lodówce kompozycji warzyw, z pomocą nadchodzi gama mrożonych warzyw na patelnie. Wrzucamy je do rumiejącego się mięsa. W tak zwanym "międzyczasie" gotujemy woreczek białego ryżu.
  4. 4.Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku. Dodajemy ryż do mięsa i warzyw, wrzucamy sporą ilość pietruszki - daje świetny aromat, poza tym, żelaza nigdy za wiele.
  5. 5. Tak przygotowanym farszem nadziewamy makaron.
  6. 6.Makaron z farszem układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy orzechami włoskimi, drobniutko pokrojonymi.
  7. 7.Zalewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 15 minut przy 200 stopniach.
  8. Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika, zalewamy dowolnym sosem, w zależności od gustu, ja np. zalewam bolońskim. Posypujemy serem żółtym, jak na zdjęciu i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 20-30 minut.
  9. Podajemy z czym chcemy! SMACZNEGO :)