Cannelloni zapiekane pod beszamelem

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 6 łyżek
  • ser żółty - 10 dekagramów
  • bazylia - 1 szczypta
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • szpinak mrożony - 1 opakowanie
  • cannelloni - 1 opakowanie
  • serek mascarpone - 2 opakowania
  • sos beszamelowy - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztop masło*, włóż zamrożony jeszcze szpinak, duś na bardzo małym ogniu do całkowitego rozmrożenia.
  2. Czosnek drobno posiekaj, dodaj do szpinaku. Dopraw bazylią i pieprzem.
  3. Szpinak wymieszaj z serkiem macarpone i roztrzepanym jajkiem.
  4. Powstałym farszem nadziewaj rurki cannelloni, ułóż je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  5. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Potrawę zalej beszamelem i posyp serem.
  6. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.