CANTUCCI Z MIGDAŁAMI
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 150˚C °C

Składniki:

  • mąka - 40 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 łyżki
  • jajko - 4 sztuki
  • starta skórka z pomarańczy - 10 dekagramów
  • migdały - 30 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • margaryna Kasia - 45 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Jajka miksujemy z cukrem i Kasią. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i szczyptą soli.
  2. Dodajemy skórkę z pomarańczy i migdały (ja siekałam całość, można połowę).
  3. Zagniatamy ciasto. Z ciasta, podsypując mąką formujemy wałki o średnicy 4 cm.
  4. Pieczemy 25 minut w 150˚C. Wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy ukośnie w 1,5 cm plastry.
  5. Pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie odwracamy i pieczemy, aż się zrumienią.
  6. Ciastka będą pięknie błyszczały, jeśli przed pieczeniem ciasto posmarujemy rozkłóconym jajkiem. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.