Cantucci z migdałami - bez tłuszczu

Składniki:

  • sól
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 4 sztuki
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • migdały - 75 gramów
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

  1. Migdały pokrój na pół, praż na suchej patelni. Odstaw.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij widelcem w miseczce, dodaj aromat waniliowy i połącz z suchymi składnikami.
  3. Dokładnie wymieszaj, następnie ręką wyrób ciasto na stole. Zostaw na 2 minuty. Wałkuj po czym wbijaj migdały w ciasto. Zagnieć.
  4. Podziel całość na 2 lub 3 części - i formujemy wałeczki. Kładź na blaszce, posmaruj ją jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w 175 stopniach na lekko złoty kolor.
  5. Wyjmij. Poczekaj aż lekko się ochłodzą, pokrój na kawałki. Rozłóż na blaszce i ponownie włóż do pieca - na 15 minut.