Cappuccino
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 160-170 °C

Składniki:

  • biszkopt z 4 jaj - 1 sztuka
  • żółtko - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 1 szklanka
  • serek homogenizowany o smaku waniliowym - 2 opakowania
  • mleko w proszku - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • biszkopty - 1 opakowanie
  • mocna kawa rozpuszczalna - 2 szklanki
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Upiec biszkopt z 4 jaj.
  2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
  3. Pozostawić do wystygnięcia.
  4. Żółtka, jajo i cukier ubić na parze.
  5. Miękką Kasię bardzo dobrze utrzeć i dodawać po trochu masę jajeczną (tę ubitą na parze).
  6. Dodać serki, mleko w proszku i rozpuszczoną żelatynę.
  7. Biszkopt nasączyć delikatnie kawą.
  8. Na to wyłożyć połowę masy.
  9. Na masie poukładać biszkopty namoczone w kawie, a na nie - resztę masy.
  10. Na wierzch wyłożyć znów biszkopty namoczone w kawie.
  11. Całość polać polewą czekoladową. Chcę zaznaczyć, że ciasto jest dość popularne, więc może się zdarzyć, że podobny przepis jest gdzieś na stronach internetowych.