Cappuccino z biszkoptami ;)

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • woda - 1 łyżka
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 dekagramów
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • mleko w proszku - 1.3 szklanek
  • waniliowy serek homogenizowany - 4 opakowania
  • cappuccino czekoladowe - 1 opakowanie
  • okrągłe biszkopty - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając, dodać cukier i żółtka.
  2. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  3. Delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto wylać na wysmarowaną Kasią prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C.
  6. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.
  7. Miękką Kasię utrzeć na puszystą masę.
  8. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku.
  9. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części.
  10. Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody i ostudzić.
  11. Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej.
  12. Wierzch ciasta posypać cappuccino.
  13. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.