Carbonara z cukinią
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron - 400 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • boczek wędzony - 2 plastry
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • świeże oregano - 1 łyżeczka
  • świeży tymianek - 1 łyżeczka
  • śmietana 22% - 500 mililitrów
  • starty parmezan - 50 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotuj w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.
  2. Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, następnie w plastry. Czosnek, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. W szerokim rondlu rozgrzej połowę oliwy i smaż na niej boczek, cebulę i czosnek.
  4. Gdy się zrumienią dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę.
  5. Ugotowany makaron odcedź, zachowaj wodę. Wlej jedną chochelkę do smażonej cukinii z boczkiem i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, żółtka oraz parmezan.
  7. Do sosu w rondlu dodaj makaron, gotuj jeszcze przez 1 minutę, następnie zdejmij rondel z ognia i wlej masę śmietanową. Wszystko szybko i energicznie wymieszaj i natychmiast podawaj posypane posiekanymi ziołami i polane pozostałą oliwą.