Caryca Katarzyna

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

302 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto ciemne:

1 szklanka

2 sztuki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

ciasto jasne:

1 łyżeczka

3 szklanki

1 szklanka

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

krem:

1 opakowanie

1 szklanka

7 łyżek

0 gramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię posiekać z mąką, dodać cukier puder i proszek do pieczenia.

Krok 2

Zagnieść ciasto, schować do lodówki i zamrozić.

Krok 3

Ubić jajka, dodać śmietanę, a następnie kakao i sodę.

Krok 4

Do zmiksowanego ciemnego ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej jasne, zmrożone ciasto.

Krok 5

Piec około 45 minut.

Krok 6

Mleko zagotować z cukrem waniliowym i 4 łyżkami cukru.

Krok 7

Ubić jajka, dodać cukier oraz budyń.

Krok 8

Do gotującego mleka wlać masę i gotować jak budyń.

Krok 9

Utrzeć Kasię na puszystą masę, dodawać stopniowo wystudzoną masę.

Krok 10

Na końcu dodać sok z cytryny.

Krok 11

Placek przekroić na pół. Położyć połowę masy.

Krok 12

Na to biszkopty zamoczone w rozpuszczonej w jednej szklance wody galaretce.

Krok 13

Na to dać resztę masy i położyć resztę ciasta. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej