Casserole
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 1 kilogram
  • ryż paraboliczny - 200 gramów
  • boczek - 8 plastrów
  • cebula szalotka - 8 sztuk
  • fasolka szparagowa zielona - 200 gramów
  • bulion - 1 litr
  • olej - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • gałązka tymianku - 3 sztuki
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów, podobnie boczek. Szalotki i czosnek przekrój na pół. Od fasolek odetnij końcówki i jeśli są bardzo długie również przekrój na pół.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż szalotki, czosnek oraz boczek.
  3. Następnie dodaj mięso i smaż, aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Po usmażeniu przełóż zawartość patelni do miski.
  4. Dodaj bulion, fasolki, gałązki tymianku oraz Przyprawę do karkówki Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Torebkę do pieczenia dołączoną do opakowania Knorr umieść w naczyniu żaroodpornym. Na dno torebki wysyp surowy ryż.
  6. Następnie zalej ryż wcześniej przygotowanym płynem z mięsem. Torebkę szczelnie zamknij, ale nie mieszaj ze sobą wszystkich składników. Ryż powinien pozostać na dnie. Potrawę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.