Cebulaczki
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 3 kilogramy
  • drożdże - 50 gramów
  • mleko lub woda - 1 szklanka
  • cukier - 6 łyżeczek
  • jajko - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki
  • cebula cukrowa - 2 sztuki
  • olej do smażenia - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.
  2. Z drożdży, cukru, mleka (lub wody) i odrobiny mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i jajko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąki, jeśli zbyt twarde – wody. Ciasto powinno być miękkie, ale nie wodniste. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy olej i mieszamy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie odstawać od rąk. Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy prostokątne placki, nakładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na plasterki. Cebulaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy oliwkami.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 100° (dzięki temu bułeczki urosną) i później jeszcze około 20 minut w temperaturze 180°
  6. Bułeczki te można robić w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, z serem, nawet na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem.