Cebulaczki

0


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
mąka pszenna3 kilogramy
drożdże50 gramów
mleko lub woda1 szklanka
cukier6 łyżeczek
jajko1 sztuka
olej4 łyżki
cebula cukrowa2 sztuki
olej do smażenia1 łyżka
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.
Krok 2
Z drożdży, cukru, mleka (lub wody) i odrobiny mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły.
Krok 3
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i jajko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąki, jeśli zbyt twarde – wody. Ciasto powinno być miękkie, ale nie wodniste. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy olej i mieszamy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie odstawać od rąk. Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 4
Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy prostokątne placki, nakładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na plasterki. Cebulaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy oliwkami.
Krok 5
Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 100° (dzięki temu bułeczki urosną) i później jeszcze około 20 minut w temperaturze 180°
Krok 6
Bułeczki te można robić w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, z serem, nawet na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem.
Autor: Gotuj z MisiemPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl