PRZEPISY.PL

Cepeliny czyli litewskie kartacze to nic innego jak pyszne nadzienie mięsne w miękkim, smakowitym cieście ziemniaczanym. Smażona cebulka i pokrojony w kostkę boczek to wszystko czego do nich trzeba. Pycha.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) - autor: przepisy.pl

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)

  • 30
  • 4
  • Łatwe
  • 0
160
osób dodało do Mniamlisty
160
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • cebula2 szt
  • majeranek1 szczypta
  • woda2 szklanki
  • mąka do podsypania
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) – krok 1

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą oraz jajkiem i wymieszaj.
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) – krok 2

Krok 2

Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta.
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) – krok 3

Krok 3

Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) – krok 4

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z połową usmażonej cebuli dodaj do mięsa. Farsz dopraw majerankiem i dobrze wymieszaj.
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) – krok 5

Krok 5

Nakładaj farsz do ciasta i formuj w dłoniach cygara, czyli klasyczne kartacze. W razie potrzeby podsypuj mąką.
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) – krok 6

Krok 6

Cepeliny gotuj na małym ogniu około 5 minut po wypłynięciu. Następnie przełóż je na talerz, polej pozostałą smażoną cebulką i podawaj.

Więcej przepisów z tym produktem

Fix Chrupiące placki ziemniaczane KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

56
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
49
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
437
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
68
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe