Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 300 gramów
  • ziemniak - 1 sztuka
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • woda - 2 szklanki
  • mąka do podsypania

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr połącz z wodą oraz jajkiem i wymieszaj.
  2. Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta.
  3. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z połową usmażonej cebuli dodaj do mięsa. Farsz dopraw majerankiem i dobrze wymieszaj.
  5. Nakładaj farsz do ciasta i formuj w dłoniach cygara, czyli klasyczne kartacze. W razie potrzeby podsypuj mąką.
  6. Cepeliny gotuj na małym ogniu około 5 minut po wypłynięciu. Następnie przełóż je na talerz, polej pozostałą smażoną cebulką i podawaj.