Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso przełóż do miski, wymieszaj z mieszanką bałkańską, kminkiem, ostra papryka, do mięsa dolej pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj. |
Krok 2 |
Z „kęsów” farszu uformuj kiełbaski grubości 2 cm. Mięso z wierzchu delikatnie posmaruj olejem, odstaw na bok. |
Krok 3 |
Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, pomidory przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne skórkę pokrój w paseczki, posiekaj mięte, kolendrę i pietruszkę. Warzywa i zioła pomieszaj ze sobą w misce. |
Krok 4 |
Na desce rozetrzyj czosnek z odrobina soli na miazgę , wyciśnij sok z cytryny , oba składniki pomieszaj z jogurtem, powstały sos przełóż do miseczki. |
Krok 5 |
Gotowe kiełbaski smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony. |
Krok 6 |
Na grillu podpiecz też lewa, prawa, cienkie chlebki. Na ciepła pitę nałóż pełną łyżkę sosu jogurtowego, nałóż sporą ilość cebuli ziół i pomidorów, na farsz połóż grillowaną kiełbaskę. Całość zawiń w chlebek. |