Cevapcici w plackach pity

18


Łatwe


50 min.


6 os.

Składniki
mielona jagnięcina200 gramów
mielona wieprzowina200 gramów
mielona chuda wołowina200 gramów
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr1 opakowanie
kminek1 łyżka
papryka ostra w proszku, mielona1 łyżeczka
cienkie placki pity lub lavash1 opakowanie
sól1 łyżeczka
pomidor2 sztuki
czerwona cebula1 sztuka
natka pietruszki0.5 pęczków
kolendra1 pęczek
mięta0.5 pęczków
gęsty jogurt typu bałkańskiego200 gramów
ząbek czosnku2 sztuki
cytryna1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso przełóż do miski, wymieszaj z mieszanką bałkańską, kminkiem, ostra papryka, do mięsa dolej pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Z „kęsów” farszu uformuj kiełbaski grubości 2 cm. Mięso z wierzchu delikatnie posmaruj olejem, odstaw na bok.
Krok 3
Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, pomidory przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne skórkę pokrój w paseczki, posiekaj mięte, kolendrę i pietruszkę. Warzywa i zioła pomieszaj ze sobą w misce.
Krok 4
Na desce rozetrzyj czosnek z odrobina soli na miazgę , wyciśnij sok z cytryny , oba składniki pomieszaj z jogurtem, powstały sos przełóż do miseczki.
Krok 5
Gotowe kiełbaski smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony.
Krok 6
Na grillu podpiecz też lewa, prawa, cienkie chlebki. Na ciepła pitę nałóż pełną łyżkę sosu jogurtowego, nałóż sporą ilość cebuli ziół i pomidorów, na farsz połóż grillowaną kiełbaskę. Całość zawiń w chlebek.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl