Cevapcici w plackach pity
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mielona jagnięcina - 200 gramów
  • mielona wieprzowina - 200 gramów
  • mielona chuda wołowina - 200 gramów
  • Mieszanka ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą - 1 opakowanie
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • cienkie placki pity lub lavash - 1 opakowanie
  • sól - 1 łyżeczka
  • pomidor - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • kolendra - 1 pęczek
  • mięta - 0.5 pęczków
  • gęsty jogurt typu bałkańskiego - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski, wymieszaj z mieszanką bałkańską, kminkiem, ostra papryka, do mięsa dolej pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj.
  2. Z „kęsów” farszu uformuj kiełbaski grubości 2 cm. Mięso z wierzchu delikatnie posmaruj olejem, odstaw na bok.
  3. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, pomidory przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne skórkę pokrój w paseczki, posiekaj mięte, kolendrę i pietruszkę. Warzywa i zioła pomieszaj ze sobą w misce.
  4. Na desce rozetrzyj czosnek z odrobina soli na miazgę , wyciśnij sok z cytryny , oba składniki pomieszaj z jogurtem, powstały sos przełóż do miseczki.
  5. Gotowe kiełbaski smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony.
  6. Na grillu podpiecz też lewa, prawa, cienkie chlebki. Na ciepła pitę nałóż pełną łyżkę sosu jogurtowego, nałóż sporą ilość cebuli ziół i pomidorów, na farsz połóż grillowaną kiełbaskę. Całość zawiń w chlebek.