Chałka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 0.5 kilogramów
  • drożdże - 3 dekagramy
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • cukier - 5 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać drożdże z odrobiną cukru, 1/2 szkl. mleka i odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Cukier utrzeć, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i wyrośnięty rozczyn.
  3. Zagnieść ciasto.
  4. Na koniec dodać rozpuszczoną Kasię.
  5. Dodałam również odrobinę aromatu waniliowego (można go zastąpić cukrem waniliowym).
  6. Ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
  7. Następnie zapleść chałkę. Jeżeli ktoś nie wie jak to zrobić, można poszukać w Internecie.
  8. Zaplecioną chałkę ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  9. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, kruszonką lub pozostawić bez niczego.
  10. Piec około 35 min. w temp. 180 st.! Smacznego!