Chałka drożdżowa z rodzynkami i orzechami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 0.5 kilogramów
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko - 1 szklanka
  • żółtko jajka - 3 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 12 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • posiekane orzechy włoskie - 5 dekagramów
  • posiekane rodzynki - 5 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru tak, aby były płynne, rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak długo aż będzie gładkie i lśniące (powinno samo odchodzić od rąk).
  3. Pod koniec wyrabiania wysypać na blat orzechy i rodzynki i zarobić wszystko dokładnie do ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 minut.
  4. Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części i każdą uformować w długi pasek.
  5. Trzy paski spleść ze sobą jak warkocz. Wierzch smarować rozmąconym białkiem i posypać albo zmielonymi orzechami albo brązowym cukrem. Z brązowym cukrem smakuje wspaniale.
  6. Ta porcja ciasta wystarcza na dwie chałki. Piec przez ok. 20-30 min. w 180*C.