Chałka z kruszonką
  • 150 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 350 gramów
  • cukier - 80 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • średnie jajka - 2 sztuki
  • drożdże - 20 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka do podsypania
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12 gramów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolej tyle mleka by zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Jajka roztrzep widelcem. Dwie łyżki roztrzepanych jajek odłóż do posmarowania chałki, resztę przelej do miski. Dodaj pozostałą mąkę, cukier, mleko i wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem wymieszaj mieszadłami miksera.
  3. Na koniec dodaj roztopioną i przestudzoną Kasię. Całość dokładnie zagnieć i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieć je powtórnie i podziel na 5 jednakowych części. Z każdej części zrób wałeczek o długości około 40 cm. Wałki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Zlep razem końce 5 wałków i rozłóż je szeroko. Przełóż wałek znajdujący się najbardziej z prawej strony nad 2 i pod 3 (wszystkie z prawej strony). Następnie wałek znajdujący się najbardziej z lewej strony przełóż nad 2 i pod 3 (wszystkie z lewej strony), i znowu z prawej strony itd. Całość zapleć w luźną chałkę. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
  6. W tym czasie z mąki, cukru i Kasi zagnieć w palcach kruszonkę. Gdy chałka wyrośnie posmaruj ją pozostałym roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.