Chałwowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • mleko - 0.5 litrów
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • chałwa - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Robimy biszkopt dzieląc na końcu masę na połowę. Do jednej dodajemy kakao.
  2. Pieczemy najpierw jeden, a potem drugi w takiej samej tortownicy.
  3. Jak wystygną najpierw np. szklanką na środkach wycinamy koło, potem czymś nieco większym. Pozamieniaj koła kolorami.
  4. Gotujemy mleko z budyniami i cukrem. Studzimy, ucieramy z Kasią i dodajemy pokruszoną chałwę.
  5. Smarujemy masą spody biszkoptowe.
  6. Czas pieczenia 1 biszkoptu 20 min.