Chana dal – potrawka z grochu

5


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
groch łuskany żółty300 gramów
pomidor3 sztuki
cebula1 sztuka
imbir kłącze4 cm
ząbek czosnku5 sztuk
Przyprawa Garam Masala Knorr0.5 opakowań
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżka
Kurkuma z Indii Knorr1 łyżka
strąk papryczki chili zielona1 sztuka
suszone mango4 łyżki
natka kolendry1 pęczek
napój kokosowy400 mililitrów
olej roślinny50 mililitrów
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Żółty groch dokładnie wypłucz i gotuj 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2
Obierz cebulę i imbir, po czym wraz z chili umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij. Pomidory pokrój w kostkę, a natkę kolendry posiekaj.
Krok 3
W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż przyprawę Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj do nich pastę z cebuli, czosnku, imbiru i chili. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone pomidory, napój kokosowy oraz pulpę z mango (lub suszony owoc). Gotuj przez chwilę. Następnie wsyp na wpół ugotowany groch. Gotuj 10–15 minut, aż sos zgęstnieje, a groch zacznie się rozpadać. Na koniec wszystko dopraw posiekaną natką kolendry.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl