|
Składniki | ||
groch łuskany żółty | 300 gramów | |
pomidor | 3 sztuki | |
cebula | 1 sztuka | |
imbir kłącze | 4 cm | |
ząbek czosnku | 5 sztuk | |
Przyprawa Garam Masala Knorr | 0.5 opakowań | |
kmin rzymski | 1 łyżka | |
kurkuma | 1 łyżka | |
strąk papryczki chili zielona | 1 sztuka | |
suszone mango | 4 łyżki | |
natka kolendry | 1 pęczek | |
napój kokosowy | 400 mililitrów | |
olej roślinny | 50 mililitrów | |
sól | 1 szczypta |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Żółty groch dokładnie wypłucz i gotuj 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą. |
Krok 2 |
Obierz cebulę i imbir, po czym wraz z chili umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij. Pomidory pokrój w kostkę, a natkę kolendry posiekaj. |
Krok 3 |
W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż przyprawę Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj do nich pastę z cebuli, czosnku, imbiru i chili. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone pomidory, napój kokosowy oraz pulpę z mango (lub suszony owoc). Gotuj przez chwilę. Następnie wsyp na wpół ugotowany groch. Gotuj 10–15 minut, aż sos zgęstnieje, a groch zacznie się rozpadać. Na koniec wszystko dopraw posiekaną natką kolendry. |
Autor: Piotr Murawski |