Chana dal – potrawka z grochu
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • groch łuskany żółty - 300 gramów
  • pomidor - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • imbir kłącze - 4 cm
  • ząbek czosnku - 5 sztuk
  • Przyprawa Garam Masala Knorr - 0.5 opakowań
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżka
  • strąk papryczki chili zielona - 1 sztuka
  • suszone mango - 4 łyżki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • napój kokosowy - 400 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Żółty groch dokładnie wypłucz i gotuj 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą.
  2. Obierz cebulę i imbir, po czym wraz z chili umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij. Pomidory pokrój w kostkę, a natkę kolendry posiekaj.
  3. W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż przyprawę Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj do nich pastę z cebuli, czosnku, imbiru i chili. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone pomidory, napój kokosowy oraz pulpę z mango (lub suszony owoc). Gotuj przez chwilę. Następnie wsyp na wpół ugotowany groch. Gotuj 10–15 minut, aż sos zgęstnieje, a groch zacznie się rozpadać. Na koniec wszystko dopraw posiekaną natką kolendry.