Chana dal – potrawka z grochu

5


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
groch łuskany żółty300 gramów
pomidor3 sztuki
cebula1 sztuka
imbir kłącze4 cm
ząbek czosnku5 sztuk
Przyprawa Garam Masala Knorr0.5 opakowań
kmin rzymski1 łyżka
kurkuma1 łyżka
strąk papryczki chili zielona1 sztuka
suszone mango4 łyżki
natka kolendry1 pęczek
napój kokosowy400 mililitrów
olej roślinny50 mililitrów
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Żółty groch dokładnie wypłucz i gotuj 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2
Obierz cebulę i imbir, po czym wraz z chili umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij. Pomidory pokrój w kostkę, a natkę kolendry posiekaj.
Krok 3
W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż przyprawę Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj do nich pastę z cebuli, czosnku, imbiru i chili. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone pomidory, napój kokosowy oraz pulpę z mango (lub suszony owoc). Gotuj przez chwilę. Następnie wsyp na wpół ugotowany groch. Gotuj 10–15 minut, aż sos zgęstnieje, a groch zacznie się rozpadać. Na koniec wszystko dopraw posiekaną natką kolendry.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl