Chata piernikowa
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 14 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • miód - 50 dekagramów
  • cukier puder - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • mąka tortowa - 1 kilogram
  • soda - 3 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • kakao - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 5 łyżek
  • lukier gotowy - 1 opakowanie
  • kolorowe cukierki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu rozpuścić miód, dodać cukier i pokrojoną Kasię.
  2. Wszystko musi się dokładnie rozpuścić.
  3. Ostudzić.
  4. Następnie dodać mąkę, kakao, sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i przyprawę.
  5. Na końcu wbić jaja i wlać mleko.
  6. Zagnieść ciasto i wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
  7. Ciasto rozwałkować i wyciąć elementy domku: 1 front domku (wyciąć w nim okienko i drzwi), tył domku, 2 ścianki boczne, 2 płaty na dach, 4 mniejsze dachówki, płotek, choinki, belki "drewna" i jedną dużą podstawę. Elementy najlepiej wyrysować na papierze i od tego brać formę na elementy domku.
  8. Upieczone elementy sklejać lukrem i przytrzymywać, aż lukier zastygnie.
  9. Na końcu dekorować.