Chatka Baby Jagi
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • nie wymaga pieczenia °C

Składniki:

    masa serowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 0.75 szklanek
  • twaróg półtłusty - 0.5 kilogramów
  • żółtko jajka - 2 sztuki
  • herbatniki Petit Buerre - 15 sztuk
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • kakao - 2 łyżeczki
  • aromat rumowy - 1 opakowanie
  • polewa
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmielić dwukrotnie. 1 kostkę Kasi utrzeć z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodać zmielony twaróg i zapach rumowy.
  2. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i rodzynki. Wymieszać.
  3. Herbatniki moczyć w mleku i układać (najlepiej na folii aluminiowej) w 3 kolumny po 5 herbatników (zostawić mały odstęp pomiędzy kolumnami).
  4. Nałożyć najpierw masę ciemną, potem jasną. Złożyć w trójkąt i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
  5. Kiedy zastygnie, przygotować polewę. 0,5 kostki Kasi i podane składniki zagotować i zostawić.
  6. A gdy przestygnie i zgęstnieje, polać nią ciasto. Udekorować dowolnie.