Chatka z piernika i śnieg z ciepłych lodów
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 50 dekagramów
  • miód - 20 dekagramów
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • soda - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • krem
  • cukier - 1 szklanka
  • woda - 0.25 szklanek
  • ciepłe lody
  • białko - 4 sztuki
  • cukier - 4 szklanki
  • woda - 1 szklanka
  • ocet - 1 łyżka
  • kwasek cytrynowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie piernika: Mąkę i sodę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie.
  2. Miód podgrzać z cukrem i ewentualnie przyprawą do piernika.
  3. Przestudzony wlać do mąki, dodać sól, jajko i rozpuszczoną, przestudzoną Kasię.
  4. Wyrobić, aż powstanie jednolite ciasto, rozwałkować je na grubość 1/2 cm, z ciasta wyciąć podłogę, ściany i dach chatki, a także komin i płotek, w ścianach wyciąć okna i drzwi (można też ich nie wycinać, a później narysować).
  5. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzić by domek był kształtny, ściany z ciasta należy wyciąć, korzystając z przygotowanych wcześniej szablonów.
  6. Wykonanie karmelu: Cukier rozpuścić na małym ogniu, aż zbrązowieje i powstanie karmel.
  7. Wykonanie ciepłych lodów: Cukier, wodę i ocet wymieszać, rozpuścić, aż powstawać będą nitki (kroplę rozpuszczonej masy kładziemy na zwilżone zimną wodą palce, złączmy je i staramy się rozciągnąć masę. Jeśli to nam się uda i powstaną "nitki", to masa jest gotowa).
  8. Białka ubić na sztywną pianę, postawić je na parze i ubijać dodając po troszku masę cukrową.
  9. Dodać szczyptę kwasku cytrynowego i dalej ubijać, aż masa zacznie robić się krucha.
  10. Ściany chatki sklejać gorącym karmelem.
  11. Domek przybrać lodami