Chile verde

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 3 łyżki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • kminek - 0.5 łyżeczek
  • limonka - 1 sztuka
  • kolendra - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 6 sztuk
  • wieprzowina - 1 kilogram
  • wywar z kurczaka - 225 mililitrów
  • tortilla - 4 sztuki
  • zielone papryczki chili - 2 sztuki
  • pomidory z puszki bez skórek - 450 gramów
  • łagodne mielone chili - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Wieprzowinę pokrój na kawałki, pół ząbków czosnku i cebulę posiekaj. Wszystko włóż do garnka, zalej wodą, dodaj kostkę rosołową. Zagotuj.
  2. Zbierz szumowiny i gotuj około 90 minut do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  3. Pozostały czosnek oraz chili posiekaj. Zmiksuj z osączonymi pomidorami.
  4. Gotową masę wlej do rondla z rozgrzanym olejem, gotuj na średnim ogniu około 10 minut.
  5. Dodaj wywar, mieloną chili i kminek.
  6. Z garnka wyjmij mięso i dodaj do sosu. Gotuj na średnim ogniu.
  7. Ozdób posiekaną kolendrą, podawaj z ciepłymi tortillami i kawałkami limonki.