Chili con carne zapiekane z tortillą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 gramów
  • Fix Chili con carne Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona fasolka z puszki - 120 gramów
  • kukurydza z puszki - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • starty żółty ser - 300 gramów
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • olej - 2 łyżki
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Po chwili dodaj mięso. Smaż wszystko, mieszając, aby nie powstały grudki.
  2. Fasolę oraz kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Dodaj do mięsa.
  3. Fix wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Gdy potrawa zgęstnieje, odstaw ją, aby lekko ostygła.
  4. Dodaj posiekaną kolendrę oraz starty ser. Wymieszaj masę mięsną.
  5. Gotowy farsz nakładaj na tortille i zwijaj je w rulon jak krokiety. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Zwinięte tortille możesz również smażyć na grillu po 3-4 minuty z każdej strony.