Chili hawajskie z wołowiną i ananasem

7


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone wieprzowo-wołowe300 gramów
Fix Chili con carne Knorr1 opakowanie
ananas z puszki150 gramów
czerwona fasolka z puszki120 gramów
kukurydza z puszki100 gramów
cebula1 sztuka
chipsy nachos200 gramów
olej2 łyżki
woda300 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotowanie chili con carne z ananasem zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i wsyp na nią cebulę. Smaż tak długo, aż stanie się lekko przezroczysta. Po chwili dodaj mięso mielone. Wymieszaj dokładnie składniki, aby mięso nie pozbijało się w grudki. Smaż do czasu, gdy nabierze ono rumianego, brązowego koloru.
Krok 2
Przygotuj sito lub durszlak. Odcedź na nim czerwoną fasolę oraz kukurydzę z puszki. Przepłucz je dodatkowo wodą. Następnie dodaj je na patelnię do mięsa.
Krok 3
Pora na ananasa – nie odcedzaj go. Zachowaj sok z zalewy, bo będzie ci potrzebny w dalszych krokach. Pokrój 150 gramów ananasa w kostkę i wsyp go na patelnię.
Krok 4
Sok ananasowy przelej do kubka lub miski. Potrzebna będzie ci także waga kuchenna. Zważ, ile zostało ci soku – to ważne. Do naczynia dolej tyle wody, aby mieszanina z sokiem z ananasa miała 300 mililitrów. Następnie dosyp do niej zawartość opakowania Fix Chili con carne Knorr i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Wlej powstały sos na patelnię z mięsem i warzywami. Wszystko gotuj przez 5 minut. Potrawę przelej do misek, w których będziesz serwować chili con carne z ananasem. Połóż na wierzch kilka chipsów nachos – i gotowe!
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl