Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka podwójna - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • ryż we woreczku - 1 sztuka
  • rosołek Drobiowy Winiary - 2 sztuki
  • kurkuma - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • przyprawa grillowa - 1 szczypta
  • przyprawa kebab - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie jest banalne na początek obieramy warzywa i kroimy je na paski o długości mniej więcej 2 cm. Następnie rozpuszczamy rosołek i warzywa wraz z rosołkiem dajemy na patelnię i podsmażamy, aż warzywka będą średnio miękkie.
  2. Kolejnym etapem jest przygotowanie piersi z kurczaka. Kroimy ją w 2 centymetrowe paski, a następnie w kostkę. Przygotowaną pierś nacieramy następującą miksturą :rosołkiem z łyżką stołową oliwy z oliwek, a także z przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą grillową i kebab i dodajemy 3 ząbki czosnku - wyciśnięte.Tak natarte mięso zostawiamy na około 15 minut i następnie możemy dodać do warzyw i smażymy, aż mięso będzie gotowe i warzywa miękkie.
  3. W między czasie nastawiamy wodę na ryż. Do wody dodajemy oliwe, sól i kurkumy małą łyżeczkę. Gdy ryż się ugotuje mięso też już powinno być gotowe, więc pozostaje tylko przygotować talerze i nakładamy ryż a na niego mięso z warzywami.