Chińska patelnia

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 500 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • ryż w woreczku - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • kapusta pekińska - 200 gramów
  • por - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • pędy bambusa - 3 łyżki
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • oliwa - 0.5 szklanek
  • imbir - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
  2. Kurczaka pokrój na paseczki i dodaj do niego sos sojowy oraz cukier. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
  3. Białą część pora pokrój na krążki, kapustę i cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój na paski.
  4. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i wrzuć wszystkie warzywa oraz pędy bambusa. Smaż kilka minut, aby warzywa zmiękły. Następnie zdejmij je na talerzyk
  5. Wlej na patelnię pozostałą oliwę i podsmaż kurczaka. Następnie dodaj ugotowany ryż.
  6. Dodaj wszystkie warzywa oraz imbir.
  7. Na końcu wlej do potrawy pół szklanki wody i dodaj bulionetkę Knorr. Całość duś przez kilka minut aż wszystkie składniki dobrze się połączą.