Chiński kurczak z pieczarkami

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 300 gramów
  • pieczarki - 300 gramów
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • olej - 0.3 szklanek
  • imbir
  • cebula dymka 2szt
  • Czosnek 2 ząbki

Sposób przygotowania:

  1. Skrój kurczaka w paski, imbir posiekaj i wszystko pokrop sosem sojowym a następnie odstaw na 10 minut.
  2. Duże pieczarki pokrój w mniejsze części a małe zostaw w całości.
  3. W międzyczasie rozgrzej w woku 4 łyżki oleju i włóż na niego pieczarki. Smaż przez 5 minut nie przestając mieszać aż zrobią się rumiane.
  4. Kurczaka panieruj w mące ziemniaczanej i smaż krótko na pozostałym oleju mieszając co jakiś czas. Jak kurczak nabierze rumianych kolorów dodaj pieczarki o raz cebule dymkę pokrojoną w paseczki. Dokładnie wszystko wymieszaj i podawaj.
  5. W moździerzu wymieszaj kostki Knorr z czosnkiem.
  6. Taką mieszankę wsyp do pieczarek i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie przełóż pieczarki na osobny talerzyk.