Chiński kurczak z ryżem i jajkiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ryż długoziarnisty - 300 gramów
  • Fix Smażony ryż po chińsku Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 2.5 szklanki
  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 łyżeczka
  • mąka kukurydziana - 25 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier brązowy - 25 gramów
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • groszek - 100 gramów
  • masło - 15 gramów
  • sos sojowy ciemny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Dobrze umyty ryż włóż do garnka, zalej słoną wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Pokrój kurczaka w cienkie paski i odłóż. Zmieszaj przyprawę chińską, mąkę, sos sojowy, roztrzepane jajko oraz cukier.
  3. Cebulę, marchew i paprykę pokrój w małą kostkę a czosnek zmiażdż. Cały czas mieszając smaż warzywa w woku przez 5 minut.
  4. Fix Knorr zmieszaj z 50 ml zimnej wody.
  5. W powstałej panierce obtocz mięso a następnie usmaż je na dużym ogniu na gorącym oleju. Jeśli zostanie trochę panierki, usmaż ją wraz w mięsem. Następnie odłóż całość na talerzyk.
  6. Teraz dodaj do nich przygotowane mięso i ryż.
  7. Wlej płyn do potrawy, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Natychmiast podawaj.