Chiński kurczak z ryżem i jajkiem

0


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
woda2.5 szklanki
pierś z kurczaka 400 gramów
olej słonecznikowy2 łyżki
marchew1 sztuka
jajko3 sztuki
masło15 gramów
cukier brązowy25 gramów
Fix Do potraw chińskich Knorr1 łyżeczka
ryż długoziarnisty300 gramów
papryka czerwona1 sztuka
czosnek ząbek2 sztuki
groszek100 gramów
sos sojowy ciemny2 łyżki
mąka kukurydziana25 gramów
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Dobrze umyty ryż włóż do garnka, zalej słoną wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Pokrój kurczaka w cienkie paski i odłóż. Zmieszaj przyprawę chińską, mąkę, sos sojowy, roztrzepane jajko oraz cukier.
Krok 3
Cebulę, marchew i paprykę pokrój w małą kostkę a czosnek zmiażdż. Cały czas mieszając smaż warzywa w woku przez 5 minut.
Krok 4
Fix Knorr zmieszaj z 50 ml zimnej wody.
Krok 5
W powstałej panierce obtocz mięso a następnie usmaż je na dużym ogniu na gorącym oleju. Jeśli zostanie trochę panierki, usmaż ją wraz w mięsem. Następnie odłóż całość na talerzyk.
Krok 6
Teraz dodaj do nich przygotowane mięso i ryż.
Krok 7
Wlej płyn do potrawy, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Natychmiast podawaj.
Autor: garlicPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl