Chiński makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chiński makaron ryżowy - 150 gramów
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • pieczarki - 6 sztuk
  • marchew - 1 sztuka
  • słonecznik w karmelu - 2 łyżki
  • orzeszki ziemne niesolone - 1 łyżka
  • słodko-pikantny sos chilli - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do zagotowanej wody wrzuć makaron na 2-3 minuty. Odcedź i polej zimną wodą.
  2. W woku smaż na oleju pierś z kurczaka pokrojonego kostkę, popieprz, posól pierś , dodaj przyprawę "Fix kurczak w sosie miodowym".
  3. Do kurczaka dodaj: * cebulę dymkę ze szczypiorkiem pokrojoną w kostkę * połowę papryki czerwonej, zielonej i żółtej pokrojonych w paski * ok 6 pieczarek pokrojonych w plastry * 1 marchew pokrojoną w cieńkie paseczki * według uznania słonecznik w karmelu i orzeszki ziemne
  4. Gdy kurczak będzie zarumieniony a warzwa staną się miękkie wbij jedno jajko, rozmieszaj je z warzywami i mięsem.
  5. Na koniec wlej ok. 3 łyżek sosu chilli słodko-pikantnego. Smaż jeszcze ok 3 minut.
  6. Mięso i warzywa podawaj na makaronie ryżowym. Smacznego! :)