Chińskie pierogi

Składniki:

  • wieprzowina mielona - 500 gramów
  • Fix Gołąbki bez zawijania Knorr - 3 opakowania
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 0.3 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 3 łyżki
  • kapusta pekińska - 1 unit
  • imbir - 1 unit
  • białko - 1 sztuka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • szczypior z dymki - 1 łyżka
  • olej sezamowy

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć ciasto z dwóch rodzajów maki, jajka i wody - odstaw pod przykryciem na pół godziny.
  2. Przygotuj farsz -kapustę drobno posiekaj, imbir zetrzyj na drobnej tarce. Mięso mielone wymieszaj ze przygotowanymi składnikami, następnie dodaj Fix Knorr, olej sezamowy i raz jeszcze dobrze wymieszaj.
  3. Rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką powycinaj koła. Każde kładź osobno na dłoni i nakładaj farsz. Końce posmaruj białkiem i sklejaj formując sakiewkę.
  4. Uformowane pierogi powinny być gotowane na parze w bambusowym koszyku z pokrywką. Można również ugotować je w bulionie. Gotuj ok. 5 minut.
  5. Pokrój szczypior i dołóż do sosu sojowego. Ugotowane pierogi zrumień na patelni. Podawaj ciepłe wraz z przygotowanym sosem do maczania.