Chińskie pulpety wołowe

Składniki:

  • mięso wołowe mielone - 600 gram
  • Fix KNORR Danie na dziś Do potraw chińskich - 1 unit
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1.5 unit
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • spirytus - 1 łyżka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • mielony imbir - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana - 1.5 łyżek
  • olej - 2 szklanki
  • mrożona mieszanka chińskich warzyw - 300 gram

Sposób przygotowania:

  1. Do mięsa dodaj Przyprawę Delikat, 1 łyżkę sosu sojowego, spirytus, imbir, posiekany czosnek i mąkę ziemniaczaną. Cebulę pokrój w kostkę - również dodaj do mięsa. Wyrób masę i uformuj pulpety.
  2. W głębokim oleju rozgrzej mocno olej, uformowane pulpety włóż do koszyka do smażenia frytek i w ten sposób wstaw do gorącego oleju na 2 minuty. Wyjmij koszyczek, ułóż na ręczniku kuchennym tak, aby odsączyć tłuszcz.
  3. Przygotuj rondel ze szczelną pokrywką. Włóż do niego kotlety, dodaj 2,5 szklanki wody, pozostały sos sojowy, cebulę i resztę zmiażdżonego czosnku oraz imbir. Szczelnie przykryj, zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 45 minut.
  4. Fix Knorr wymieszaj z wodą i zagotuj. Dodaj rozmrożone warzywa i gotuj na małym ogniu kilka minut. Upieczone pulpety i warzywa w sosie podawaj z ryżem.