Chleb andaluzyjski
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chleb
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • kiełbasa chorizo - 250 gramów
  • cieciorka - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj pięć łyżek oliwy z dwiema łyżkami octu.
  2. Plasterki chorizo przekrój na pół. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj kiełbasę i smaż około 5 minut, dodaj wymieszaną z octem oliwę, pól szklanki wody oraz Esencję do duszonego mięsa. Duś chwilę, aż całość lekko zgęstnieje. Odstaw z ognia.
  3. Połowę cieciorki rozgnieć widelcem, wymieszaj z zawartością patelni. Drugą połowę również dodaj.
  4. Poszatkuj świeżą natkę pietruszki. Dodaj dwie lub trzy łyżki i wymieszaj.
  5. Na kawałeczkach zrumienionego na grzanki chleba układaj po 1 łyżce takiej masy.