Chleb pszenny prościutki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • mleko - 0.5 litrów
  • drożdże - 3 dekagramy
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki porządnie wyrabiać tak około 15 minut.
  2. Po wyrobieniu trzeba uformować bochenek. Ja zwykle robię taki klasyczny owalny. Odrywam kawałeczek ciasta i formuję długi rulonik, który przylepiam na górze bochenka.
  3. Odstawić do wyrośnięcia. U mnie zwykle około 20-30 minut w ciepłym miejscu: albo przy kaloryferze albo na otwartych drzwiach piekarnika, który właśnie się nagrzewa.
  4. Chlebek smaruję rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka. Smaruję górę i boki oraz posypuję czarnuszką. Można oczywiście czym kto lubi :)
  5. Piec około 1 godz. w 170 st., przez pierwsze 10-15 minut mile widziany termoobieg.