Chleb z papryką
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • mąka - 60 dekagramów
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • olej - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypujemy do miski. Na środku robimy zagłębienie. Dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Delikatnie mieszamy do uzyskania zaczynu. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z zaczynem zagniatamy ze szklanką ciepłej wody na gładkie ciasto. Solimy. Wlewamy olej i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Ponownie odstawiamy na około 15 minut.
  3. Papryki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w małą kostkę. Następnie dodajemy do ciasta i mieszamy .
  4. Z ciasta formujemy 3 jednakowej długości wałki. Splatamy ze sobą i wkładamy do posmarowanej olejem keksówki . Ponownie odstawiamy na około 20 minut. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C .