Chlebek łososiowy
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z łososia - 450 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • bułka tarta - 500 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • seler naciowy - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 0.5 sztuk
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • sos worcester - 1 łyżeczka
  • mleko - 125 mililitrów
  • mix świeżych ziół - 1 pęczek
  • majonez - 125 mililitrów
  • musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrój w duże kawałki, żółtka oddziel od białek, a seler, czerwoną cebulę i dymkę drobno pokrój.
  2. Do dużej miski przełóż łososia, cebulę, seler, żółtka z jajek, bułkę tartą, musztardę, sok z cytryny, sos worcester i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Mleko podgrzej w mikrofalówce wraz z margaryną, po czym za pomocą malaksera ubij na sztywną pianę i połącz z łososiową masą.
  4. Wysmaruj olejem formę do wypiekania bochenków i przełóż tam masę łososiową, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 °C.
  5. W blenderze połącz majonez, świeże zioła, musztardę francuską, śmietanę.
  6. Podawaj chlebek łososiowy ze śmietanowo-ziołowym dipem na boku.