chlebek z ziarnami:)
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • ciepła woda - 1 litr
  • drożdże - 5 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki
  • płatki owsiane - 8 łyżek
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • łuskany słonecznik - 1 unit
  • łuskane pestki dyni - 1 unit
  • siemię lniane - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut.
  2. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię,ziarna dyni. Bardzo dobrze mieszamy.
  3. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki).
  4. Formy smarujemy Kasią i posypujemy bułką tartą.
  5. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.