Chlebki pita z boczkiem
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Średnie

Składniki:

  • boczek wędzony w plastrach - 100 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 2 sztuki
  • mąka - 3 łyżki
  • olej - 1 łyżka
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Boczek rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki.
  2. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Dodaj pokruszony boczek i przyprawę w Mini kostkach Knorr, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą. Po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
  3. Gotowe ciasto podziel na części, uformuj niewielkie kulki, a następnie rozwałkuj placki.
  4. Placki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, następnie wyjmij i opiecz na grillu. Podawaj jako przekąskę z różnego rodzaju dipami.