Chłodnik i pieczone ziemniaki
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • jogurt gęsty - 1 litr
  • burak średniej wielkości - 1 sztuka
  • koper pokrojony - 3 łyżki
  • cukier - 1 szczypta
  • woda - 1 szklanka
  • olej z pestek winogron - 4 łyżki
  • Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr - 2 łyżki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać , pokroić w łódeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * aż zrobią się rumiane i chrupkie. Po wyjęciu posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka i solą .
  2. W czasie kiedy ziemniaki się pieką umyć i ugotować buraka. Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).
  3. Barszcz czerwony rozpuścić we wrzątku- ostudzić . Jogurt wymieszać z utartym burakiem , rozpuszczonym barszczem . Doprawić cukrem , solą i mini kostką Czosnek .