Chłodnik i pieczone ziemniaki

2


Łatwe


45 min.


3 os.

Składniki
ziemniaki1 kilogram
woda1 szklanka
cukier1 szczypta
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr2 łyżki
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr1 sztuka
olej z pestek winogron4 łyżki
jogurt gęsty 1 litr
koper pokrojony3 łyżki
burak średniej wielkości1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obrać , pokroić w łódeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * aż zrobią się rumiane i chrupkie. Po wyjęciu posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka i solą .
Krok 2
W czasie kiedy ziemniaki się pieką umyć i ugotować buraka. Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).
Krok 3
Barszcz czerwony rozpuścić we wrzątku- ostudzić . Jogurt wymieszać z utartym burakiem , rozpuszczonym barszczem . Doprawić cukrem , solą i mini kostką Czosnek .
Autor: Grażyna MolakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl