Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami

15


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
krewetki koktajlowe 200 gramów
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr1 opakowanie
rukola100 gramów
zielony ogórek1 sztuka
pęczek rzodkiewki1 sztuka
jogurt naturalny600 mililitrów
jaja kurze2 sztuki
musztarda sarepska1 łyżka
pieprz czarny mielony1 szczypta
woda200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i sparz w niej krewetki. Następnie w powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony Knorr i odstaw go na bok, aby wystygł.
Krok 2
Zimny wywar wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, a rukolę pokrój w paski. Połącz je z zupą.
Krok 3
Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami oraz krewetkami.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl