Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami

14


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
krewetki koktajlowe 200 gramów
Barszcz czerwony Knorr 1 opakowanie
rukola100 gramów
zielony ogórek1 sztuka
pęczek rzodkiewki1 sztuka
jogurt naturalny600 mililitrów
jaja kurze2 sztuki
musztarda sarepska1 łyżka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
woda200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i sparz w niej krewetki. Następnie w powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony Knorr i odstaw go na bok, aby wystygł.
Krok 2
Zimny wywar wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, a rukolę pokrój w paski. Połącz je z zupą.
Krok 3
Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami oraz krewetkami.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl