Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki koktajlowe - 200 gramów
  • Barszcz czerwony Knorr - 1 opakowanie
  • rukola - 100 gramów
  • zielony ogórek - 1 sztuka
  • pęczek rzodkiewki - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 600 mililitrów
  • jaja kurze - 2 sztuki
  • musztarda sarepska - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i sparz w niej krewetki. Następnie w powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony Knorr i odstaw go na bok, aby wystygł.
  2. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, a rukolę pokrój w paski. Połącz je z zupą.
  3. Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami oraz krewetkami.