Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr - 1 sztuka
  • szyjki rakowe (mrożone lub w zalewie) - 200 gramów
  • pęczek rzodkiewki - 1 sztuka
  • zielony ogórek - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 600 mililitrów
  • jajka przepiórcze - 8 sztuk
  • musztarda sarepska - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i rozmieszaj w niej Barszcz czerwony ekspresowy Knorr. Następnie odstaw go na bok, aby wystygł. Rozmroź szyjki rakowe.
  2. Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, po czym połącz je z chłodnikiem.
  3. Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Dodaj szyjki rakowe. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.
  4. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami przepiórczymi (po dwa jaja na porcję).